Health

PTSS bekeken vanuit de Chinese geneeskunde

Tot voor kort werd PTSS (posttraumatische stressstoornis) niet erkend als beroepsziekte, maar het blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. En niet alleen bij militairen die in een oorlogsgebied zijn geweest.

Er zijn meerdere technieken vanuit de Chinese geneeskunde waarmee je PTSS kunt behandelen. O.a. ook ooracupunctuur wat weer meer een Westerse benadering heeft.

De oude Chinese boeken schreven er al over:

Zo wordt in hoofdstuk 30 van de Suwen1  geschreven over het volgende:

Huang Di vroeg, “Vanwaar de aversie voor mensen?”

Qi Bo antwoordde, “Als de Qi in Zu Yang Ming/voet Yang Ming gaat stagneren en niet naar beneden kan stromen, dan zal snel ademnood ontstaan met Shí/volte in de borst. Dit type Shí/volte, rusteloosheid en oncomfortabel gevoel zal de persoonlijkheid omvormen in een afkeer voor mensen.”


In de Ling Shu wordt er geschreven over  de Zu Yang Ming Wèi Jing:

“Als deze Zheng Jing/hoofdmeridiaan wordt opgeschud, komen er ziekten met rillen door koude alsof men met water wordt besproeid, vaak zuchten en geeuwen en een zwart voorhoofd. Een zieke staat is er de oorzaak van dat de persoon zich ziek voelt door Huo/vuur en dat hij timide en angstig is bij het horen van geluid dat resoneert met hout. Terwijl Xin/hart naar beweging verlangt, blijft men achter gesloten deuren en dichte luiken. In extreme gevallen resulteert het in het verlangen om hoogten te bestijgen en te zingen, de kleren af te werpen terwijl men buiten loopt.

Please follow and like us: