Health

Acupunctuur kan helpen bij een Posttraumatische stressstoornis; PTSS

Lichaam en Geest

Vreemde  symptomen  die schijnbaar onverklaarbaar zijn,  kunnen voortkomen uit een traumatische reactie op een gebeurtenis in het verleden die je jezelf misschien niet eens  herinnert. Je bent niet alleen. Je bent niet gek. Er is een rationele verklaring voor wat er met je gebeurt. Je bent niet onherroepelijk beschadigd: het is mogelijk om je symptomen te verminderen of zelfs helemaal kwijt te raken.

We weten dat een traumatische gebeurtenis de geest diepgaand verandert. Zo wordt iemand die bijvoorbeeld een auto-ongeluk meemaakt in eerste instantie beschermd tegen een emotionele reactie en zelfs tegen een duidelijke herinnering of het gevoel dat het echt gebeurd is. Deze bijzondere mechanismen (zoals dissociatie en ontkenning) helpen ons door de kritieke fasen heen, hoopvol wachtend op een veilige tijd en plaats waarin deze  veranderde staat van zijn kan wegslijten.

Ook het lichaam reageert diepgaand op een traumatische gebeurtenis. Het spant zich voor  actie, in angst zet het zich schrap,  het bevriest en bezwijkt in hulpeloze paniek. Wanneer na de gebeurtenis de beschermende reactie van de geest weer normaal wordt, zou de reactie van het lichaam zich ook weer moeten normaliseren. Als dit herstellende vermogen echter wordt geblokkeerd, fixeert dat de gevolgen van het trauma en raakt de persoon getraumatiseerd.

Acupunctuur kan je daarbij helpen en met name ooracupunctuur. Voor meer informatie kan je contact op nemen met mij zodat ik je daar mee over kan vertellen.

Please follow and like us: