Health

Acupuncturist is de favoriet onder alternatieve genezers

Vooral hoogopgeleide vrouwen met een aanvullende zorgpolis in de tas vinden de weg naar de alternatieve genezer. Dat meldt het CBS, dat voor het eerst met cijfers komt over het bezoek aan alternatieve artsen. Zes procent van de Nederlanders bezocht in 2012 zo’n arts. Ter vergelijking: jaarlijks brengt 70 procent van alle mensen in Nederland een bezoek aan de reguliere dokter.
Er lijkt dus weinig animo voor de alternatieven, maar het CBS nam de cijfers van drie jaar samen en dan blijkt dat zich toch bijna een miljoen mensen bij een alternatieve genezer heeft gemeld. Vrouwen komen in die groep twee keer zo vaak voor als mannen. Ouderen zien het minste heil in de alternatieve aanpak.
In de reguliere geneeskunde is vaak kritiek op alternatieve genezers omdat ze therapiëen aanbieden die niet bewezen effectief zijn en daarmee patiënten kunnen weghouden van de broodnodige zorg door huisarts of ziekenhuis. Dat gevaar lijkt niet denkbeeldig: slechts de helft van de klanten van een ‘alternatieve’ bezoekt daarnaast een ‘reguliere’ medisch specialist. Toch blijken lang niet alle huisartsen zo huiverig voor het risico op kwakzalverij: 4 procent van de ondervraagden denkt dat de eigen huisarts ook wel eens alternatieve therapie toepast. Een klein deel van hen zegt zelf zo’n behandeling van de huisarts te hebben gekregen.
Hoe hoger de vooropleiding, hoe korter de weg naar de alternatieve arts. Dit kan voor een deel samenhangen met het gezinsinkomen: wie meer verdient heeft ook meer ruimte voor een aanvullende zorgverzekering die alternatieve behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoedt. Mensen met zo’n extra polis maken bijna twee keer zo veel gebruik van een alternatieve dokter dan anderen.

De meest populaire alternatieve dokter is de acupuncturist. De ‘dokter met de naaldjes’ trekt een kwart van de patiëntengroep die naar een alternatieve therapie op zoek is. Ook populair zijn de homeopaat – die de afweer van mensen zegt te versterken door schadelijke stoffen sterk verdund toe te dienen – en de chiropractor, de ‘kraker’ van gewrichten. Paranormale en gebedsgenezers trekken maar heel weinig mensen.
Patiënten geven de alternatieve arts gemiddeld een 8,1 als rapportcijfer. Daarmee zijn ze iets tevredener dan de klanten van huisartsen (7,7) en medisch specialisten (7,8).

Please follow and like us: